Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 


Nieuwsbrief oktober 2015
Vooruitblik en uitnodiging voor 17 oktober
Bas Majoor presenteert op deze bijeenkomst een overland VFR-vlucht in Canada met de Alabeo Cessna 207, boven de prachtige scenery van ORBX en met behulp van een navigatiekaart van Plan G. De simulator is Prepar 3D Professional en er wordt wat dieper ingegaan op het vliegtuig, de ground-checks en zaken die we nog wel eens willen vergeten, zoals de vluchtvoorbereiding en het afwerken van de checklist. Een lezing voor iedereen, vanaf beginners met commentaar van gevorderden.
De zaal gaat open om half elf en de presentatie begint om 11.15 uur. Na afloop hiervan wordt er natuurlijk gevlogen en, omdat er voldoende tafels en verlengsnoeren zijn, wordt u uitgenodigd om uw flightsim-outfit mee te nemen. Er is internetverbinding voor het geval u dat nodig hebt.
Ook Bas Weijers is aanwezig met Digital Combat Simulator World 1.5 en wil dat graag aan belangstellenden tonen. Graag tot ziens op 17 oktober!
 
Terugblik op de bijeenkomst van 19 september
De eerste bijeenkomst na de zomerstop kende een goed begin: na de uitwisseling van vakantie - en fs-ervaringen begon Joop Mak met zijn presentatie, die door Henk van Andel (HCC Video-team) werd opgenomen en als ‘webinar’ direct online gezet. De video-opname kunt u onder deze link terugzien, met dank aan Henk.
Joop vertelde hoe het NL2000-team op enig ogenblik is ontstaan en vertoonde daarna de achtereenvolgende flightsimulatoren door de jaren heen met hun sceneries (nagenoeg zonder EHAM) en spitste dat toe op ‘The making of Schiphol’.
Dat is zeker geen eenvoudig stuk werk geweest, want als er door een kleine groep enthousiaste mensen 4800 grote luchtfoto’s gecompileerd moeten worden tot de NL-scenery, met daarbij alle toe - en invoegingen én de luchthaven Schiphol zelf als klap op de vuurpijl, dan kun je spreken van een formidabele en lovenswaardige prestatie.
Joop werd dan ook uitvoerig bedankt en met hem het team van NL2000!
 
FS-Weekend, 7 en 8 november in het Aviodrome
Zoals elk jaar staan we daar als HCC!Flightsimulator i.g. om, samen met enkele HCC-regiogroepen, aan de bezoekers te laten zien op welke manier we onze hobby kunnen beleven.
Er wordt door een aantal deelnemers van HCC!Flightsimulator een breed scala aangeboden, want u kunt als bezoeker zelf achter de flightsimpc’s plaats nemen (ook/juist de jeugd!), er kan worden gestart en geland met lichte vliegtuigen, airliners, zweefvliegtuigen, zware bommenwerpers uit WO2 (níet bombarderen), met de F27 Friendhip die in juni is uitgekomen en er is ongetwijfeld nog veel meer.
Verder wordt er gevlogen en genavigeerd met de Airbus, met de Triple 7 en de B737 van PMDG, ‘lager’ VFR-luchtverkeer boven de sceneries van NL2000 en ORBX. U kunt de overeenkomsten en verschillen bekijken tussen FS2004, FSX, FSX-Steam, Prepar3D en X-plane 10 en, niet te vergeten, de pas uitgekomen versie 1.5 van DCS World.
Zelfs kunt u een eigen (software)panel ontwerpen met AirManager, zodat u uw flightsimulator geheel naar eigen wens kunt aanpassen.
Er is ongetwijfeld nog veel meer te zien, te doen en te beleven en daarom wordt u door HCC van harte uitgenodigd om bij de verschillende FS-groepen langs te komen.

Klikt u op de afbeelding, dan krijgt u heel wat deelnemende organisaties te zien en wijs ik u graag op 'SKAL'. Twee bekende namen kunt u daaronder terugvinden.

 
Zeeuwse Notams
Als u nog niet op de hoogte bent van deze bijzonder informatieve en uitvoerige  berichten - en dat is eigenlijk te zwak uitgedrukt - klikt u dan eens hier  voor de nieuwe website van FlightSim Zeeland. U kunt daar rondneuzen, doorklikken naar de nieuwe Notam 206 maar ook de oudere bekijken. U kunt zich daarop trouwens ook abonneren. De moeite meer dan waard.
 
FS Visions
Al (te) lange tijd geleden werd FsVisions in de nieuwsbrief genoemd. Ook hier een goede reden om eens te klikken (afbeelding), want behalve heel wat informatie staat er een artikel over de nieuwe Prepar3D versie 3 mét een Nederlandse recensie.

 
Geheimen van VFR-kaarten
of liever, de ontsluiering daarvan.
Rob (Simflight.nl), geeft ons een tip hoe een VFR-kaart te interpreteren. In het Engels weliswaar, maar gezien het internationale karakter toch heel begrijpelijk.
Verder wijs ik u nog even op de mogelijkheid om zich te abonneren op dit Simflight-blog, en niet alleen vanwege de actuele fs-informatie, maar ook omdat de flightsimkalender heel nauwkeurig wordt bijgehouden. Rob geeft ons actuele zaken door, maar ook Maikel en Wim(specifiek X-Plane) houden ons goed op de hoogte van wat er zich in de fs-wereld afspeelt.
 
Piloot & Vliegtuig
Had u ook nooit van de Belgische Stampe-Vertongen SV-4 gehoord? Hans Heerkens van P&V in elk geval wel, want in het september nummer (zie de leestafel) staat op zijn Simulatorpagina een recensie van deze fraaie dubbeldekker uit de jaren dertig. Het kistje is door hem danig aan de tand gevoeld en komt er goed uit.
Bij Golden Age Simulations en bij Simmarket te koop, maar is tevens als freeware te downloaden en dat ziet er óók prima uit. We laten de keuze aan u.

Klikt u voor een 'freeware' filmpje

 
Freeware
Nu we het er toch over hebben, nog even wat freeware-zaken:
Emerald Scenery Design, wat Ierland via Notam 205 en via Simmarket een gratis download ‘Dangerous Flights’.
 
Watervliegtuig en halve auto...
Watervliegtuig en een halve auto. Een wat cryptische omschrijving, maar ik leg het uit.
Vorig jaar was ik in de gelegenheid om de onderstaande foto’s te maken op Pitt Meadows Airport, een vliegveld in de buurt van Vancouver. Om de vliegtuigjes in en uit het water te halen heeft men een ludieke constructie bedacht door de voorkant van een doorgezaagde auto te gebruiken en het vliegtuig daarbij als contragewicht. Op deze manier vervoert men het watervliegend materieel. NB.: Inmiddels, zag ik net op de vliegveld-website (klik hieronder), wordt een ander trekkertje gebruikt.

(Het volgende heeft er overigens niets mee te maken maar de soep die we daar in de kantine aten, vertelde de dame die ons te woord stond, was naar een recept van haar Hollandse grootmoeder. En dát kon je proeven!)

 
Een leuk Hollands vluchtje
Via Bas Majoor een vlucht van EHRD naar EHTX. Met goed verstaanbare ATC.
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
-    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
-    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
-    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
-    een tweedehands hard - en software tafel,
-    fs-clubcomputer staat stand-by.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden: van 10.30 - 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, dan de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Daarna natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én daarvan anderen deelgenoot maken.
Rond 15.15 het afkoppelen van de pc’s, opruimen en dan tot ziens op de volgende bijeenkomst op 21 november.

Maar... eerst het FsWEEKEND op 7 en 8 november in het Aviodrome. We zien u daar graag!

 
Agenda
17 – 10: De presentatie van Bas Majoor - zie eerste artikel.
7 en 8 november: FS Weekend in het Aviodrome.
21 – 11: Vanwege de organisatie voor het FsWeekend is er deze keer geen presentatie, maar wordt er 'lekker gevlogen'. Neemt uw fs-uitrusting mee!
19 – 12: De vliegers van het Dutch Flanker Display Team met de presentatie van DSC-World 1.5 als voorbereiding op hun demonstratievlucht in het voorjaar van 2016.
 
De Uitsmijter
Je ziet op het FsWeekend zoveel schitterende demonstraties en wat niet al, en als u op deze link klikt, begrijpt u vast waarom.Met vriendelijke groet, mede namens het bestuur van HCC!Flightsimulator i.g.,
Gijs Kamerman
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.