Wat hebben we de afgelopen periode gedaan en wat staat er op de planning?
Klik hier voor de online versie
fullWidthImage
.

Beste partners en collega's,

Stapje voor stapje versoepelen de maatregelen van de lockdown. Maar wat betekent dat voor een circulaire economie en voor ons onderwijs? Gaan we na een paar maanden gewoon weer verder waar we waren? Blijft de anderhalve-meter-samenleving bestaan? Blijven we online lesgeven of kunnen we elkaar straks weer op ons college ontmoeten? Blijft de horeca open en kunnen onze stewardessen weer aan het werk? Welke opleidingen zijn straks nog relevant en welke niet? Zijn de doelstellingen van de SDG’s nog top of mind? Is stikstof nog een issue?

Kortom: voor het Practoraat CRE was de afgelopen tijd een periode die we niet snel zullen vergeten en die veel veranderingen met zich meebrengt. Gelukkig hebben we ondanks alles onze site kunnen lanceren en zijn de reacties over ons Diner Pensant met André Kuipers nog actueel en erg positief! Maar hoe nu verder? We gaan – uiteraard - gewoon door met wat we al aan het doen waren, maar wel met de nieuwe werkelijkheid van Corona.

Globaliseren kan, maar met minder contact. Innoveren is en blijft de oplossing voor het behalen van de doelstellingen van 2050. Samen moeten we deze innovaties toegankelijk maken. Meer inclusiviteit dan exclusiviteit. De samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs op weg naar de circulaire regionale economie blijft de visie van het Practoraat CRE. Na de zomervakantie gaan we weer volop aan de slag met allerlei Labs4Sustainability, waar de drie O’s (overheid, organisatie en onderwijs) weer verder kunnen onderzoeken hoe we samen de doelstellingen kunnen bereiken in deze mooie MRA-regio!

Namens het Practoraat CRE een hele fijne zomervakantie gewenst!


Met vriendelijke groet,

Maurijn Odé
Practor Circulaire Regionale Economie


 
 
De komende periode staat het volgende op onze agenda:
  • 24 september: Platform Circulair bijeenkomst Onderwijs en Duurzaam Ondernemen, Provincie Flevoland en het Practoraat CRE.
    Deze platformbijeenkomst voor het bedrijfsleven van de Provincie staat in het teken van onderwijs en CRE.
  • 25 t/m 27 september: Great Lakes Great Oppertunities, Talent Kleurt Flevoland, Technasium, Windesheim Honours College, Practoraat CRE en de Provincie Flevoland samen met Rijkswaterstaat en de Waterschappen.
    Hoe ziet de Circulaire toekomst van de Flevokust eruit? Studenten van de SGL, MBO College Lelystad en Windesheim onderzoeken de oplossingen.

  • 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid met De Groene Sluis, Wereldwinkel, het Practoraat CRE en de fairtrade gemeente Lelystad.
    Het Practoraat CRE organiseert met bovengenoemde partijen voor de inwoners van de gemeente Lelystad in het centrum een CRE-markt.

 
 
 

Nieuwe website!

Het Practoraat CRE heeft sinds kort een gloednieuwe website! Eind mei hebben we de website middels een livestream gelanceerd. Om dit te vieren, geven we 200 Tomato Cooking Pakketten weg. Wil jij ook een heerlijke (circulaire) tomatensoep maken? Ga dan via onderstaande link naar onze website en bestel via de button op de homepage een gratis pakketje!

 
Bestel het pakketje
 

Workshops Circulaire School

Als Practoraat CRE willen we onze studenten opleiden tot circulair medewerker van de toekomst. Om dat te kunnen realiseren is het van belang dat ons college een circulaire school wordt. Daarom geven we een workshop aan zowel ons management als aan onze docenten. In juni heeft de eerste workshop plaatsgevonden en de rest volgt in het begin van het nieuwe schooljaar. Thema’s die in deze workshops voorbij komen, zijn: hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan ons college aan de slag met circulariteit? Hoe geven we circulariteit een prominente rol in ons onderwijs? En wat vraagt dit van onze docenten? Alle teams nemen komend schooljaar deel aan de workshop.

 
 
 
Labs4Sustainability: Mini-Hackathon

Afgelopen weken organiseerde het Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE), samen met het Practoraat CRE, de gemeente Almere en Windesheim een mini-hackathon. De centrale vraag was: hoe ziet het PRICE-Fieldlab Circulaire Leefomgeving er na Corona idealiter uit? In het fieldlab kunnen onderzoekers, grote en kleine bedrijven, start-ups, toeleveranciers en studenten laagdrempelig innovatievraagstukken in de circulaire leefomgeving ontwikkelen, ontwerpen, testen, opschalen en gebruiken.

Drie enthousiaste studenten van Windesheim en vijftien studenten van het ROC van Flevoland hebben in gemixte teams allerlei ideeën aangedragen en deze gepresenteerd aan een jury. De ideeën hebben de studenten getoetst bij verschillende start-ups uit Almere. De jury was erg enthousiast en heeft concrete handvatten gekregen om verder aan de slag te gaan. Nieuwsgierig? Hieronder een korte sfeerimpressie!

In het najaar zal er een follow-up hackathon plaatsvinden. Wil je hiervoor op de hoogte gehouden worden? Houd dan vanaf eind volgende week de website van PRICE in de gaten.


 
 
 
Keuzedeel Duurzaamheid in Beroep
 

Komend schooljaar starten vrijwel al onze eerstejaars studenten met het keuzedeel Duurzaamheid in Beroep. Dit is een belangrijk onderdeel van onze interne leerlijn voor het CRE-project. Het bedrijf O3-Effect heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een op maat gemaakt programma, in samenwerking met een transitiegroep van onze docenten. De studenten zullen tijdens het keuzedeel worden uitgedaagd om een portfolio te maken met verschillende challenges en thema’s van de CRE. Dit alles is geheel online opgezet. Tijdens deze lessen brengen de studenten ook een bezoek aan onze CRE-partners om te zien hoe zij werken aan de CRE-transities. Een geheel hybride keuzedeel dus!

 
Bijbehorende Labs4Sustainability (L4S)
 
Aanvullend gaan al onze docenten vanaf komend schooljaar aan de slag om het CRE-onderwijs te professionaliseren. Ieder team wordt zo circulair mogelijk. Sjoerd Vroonland en Chayenne de Witte gaan aan de slag met elk team om een L4S uit te werken waarin het bij dat team behorende werkveld wordt betrokken, maar waarbij ook onze studenten een rol spelen. Uit iedere L4S per opleiding komt een fysieke uiting in het atrium van onze school. Al deze uitingen vormen de basis voor de CRE-expositie.
 
 
 
 
Practoraat CRE | | Afmelden
 
instagram . linkedin .